Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per a optimitzar la teva navegació, adaptar-se a les teves preferències i fer tasques analítiques.
Si continues navegant acceptes la nostra Política de Privacitat.

Dimecres, 17 Octubre 2018

M MIR Jove actualitat

El sexe dels àngels

Diuen que els àngels no tenen sexe, ni apetències sexuals de cap tipus, creença basada en diverses referències bíbliques que així ho donen a entendre. I segurament molts de nosaltres podem caure en el parany que les persones amb discapacitat són com els àngels, sense cap tipus de motivació sexual. Res més lluny de la realitat.

Sigui quin sigui el tipus de discapacitat d’aquestes persones (física, sensorial o cognitiva) i sigui quin sigui el grau d’aquesta, tenen la mateixa capacitat que nosaltres d’emocionar-se, d’estimar i ser estimades, de sentir alegria o tristesa.... i també la sexualitat. Sovint aquestes persones són tan invisibles per a nosaltres com la seva sexualitat. La seva vida ja és prou complicada i l’expressió de la seva sexualitat també, però hi tenen dret, dret a una millor qualitat de vida, dret a ser feliços.

Una sexualitat diferent
No hem de confondre sexualitat amb l’acte sexual, ja que en realitat aquest concepte amaga tot un món de matisos. I són aquests matisos els autèntics protagonistes de les relacions sexoafectives d’aquestes persones: mirades, carícies, abraçades, petons, el frec de dues pells, la imaginació... Moltes vegades no cal arribar a consumar l’acte sexual per sentir-nos feliços i sentir emoció i passió. La seva manera de viure la sexualitat és un pèl diferent a la nostra.

L’assistència personal en l’exercici de la sexualitat
Durant molt de temps l’únic recurs de què ha disposat aquest col•lectiu per omplir el buit sexoafectiu (a no ser que tinguin parella) ha vingut per l’assistència, d’una manera o altra, per part dels propis familiars o de la contractació de professionals del sexe. Solucions del tot inapropiades, deshumanitzades i sobretot insatisfactòries.

Gràcies a associacions sense ànim de lucre especialitzades en el camp de les discapacitats, com la catalana Tandem Team, aquest buit es pot cobrir d’una manera fiable, i amb un plus de sensibilitat, afectivitat i complicitat vers aquestes persones.
Des de Tandem Team es proposa un nou model de voluntari/a sexoafectiu mitjançant un protocol propi: se selecciona tant les persones voluntàries per donar aquesta assistència com les persones que la sol·liciten. En aquest procés també hi participen psicòlegs/gues. Els/les voluntaris/es no han de tenir motivacions econòmiques i el perfil més adient és el de persones amb experiència sociosanitària o assistència personal, compromeses amb valors com la solidaritat i la igualtat.
Està clar que per realitzar aquesta tasca cal està preparat i existeixen associacions com Asociación Nacional de Salud Sexual y Discapacidad (Anssyd) i l’associació Sex Asistent que han organitzat cursos per dur a terme aquest tipus d’acompanyament.

Aquesta realitat a Europa
Evidentment aquest és un tema que suscita debat des del punt de vista moral i fins i tot legal, però diversos països d’Europa ja han posat fil a l’agulla de manera més o menys intervencionista.
Països com Alemanya, Holanda o Bèlgica són molt permissius amb aquest tipus d’assistència; a Dinamarca fins i tot està incorporat dins del sistema sanitari. Suïssa ha anat més lluny encara i ha regulat aquesta figura normativament i ofereix formació amb una certificació específica.

El cinema, altaveu de conscienciació
Potser aquesta problemàtica la coneixes prou bé a causa d’alguna persona amb qui et relaciones. Però si no és el cas, et recomanem dues pel·lícules que toquen aquest tema de forma directa, sense complexes i al mateix temps amb molta sensibilitat i bon humor, basades en casos reals: Les sessions (2012) i Intocable (2011).

Eres conscient de l’existència d’aquesta necessitat? Estàs d’acord en el model que proposa l’associació Tàndem Tema? Penses que les persones amb discapacitats també tenen dret a viure la seva sexualitat?

 

Traductor

caarzh-CNenrorues

Popular

Butlletí

Introdueix la teva adreça electrònica per rebre totes les novetats

Agenda

Enquesta

Que et sembla la web?